dierens open

dierens open

zondag 13 mei 2007

Citroen, citroen, DSG is kampioen!

Na de eerste speelavond stond DSG ongeslagen bovenaan. Voorst en Zutphen, de voornaamste concurrenten, stonden al op twee of meer punten achterstand. Deze tweede en laatste avond moesten we nog tegen Rheden en tegen Eerbeek 2. Een snelle berekening leerde dat, als we van Eerbeek 2 zouden winnen, een gelijkspel tegen Rheden al voldoende voor het kampioenschap zou zijn. Maar een ieder die het landelijke sportgebeuren een beetje volgt, kent het AZ-syndroom: tegen de sterksten boven jezelf uitstijgen, tegen de zwaksten nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Oudgedienden onder ons herinnerden zich trouwens dat we een paar jaar geleden ook al eens het kampioenschap aan onze neus voorbij hadden laten gaan door in de beslissende wedstrijd tegen , ook toen, Eerbeek 2 niet meer dan een gelijkspel te behalen. Dit keer zou ons dat niet gebeuren, zo spraken wij elkaar ferm toe. We zouden onze tegenstander niet onderschatten. Gehakt zouden wij er van maken!
De eerste wedstrijd ging tegen Rheden en dat begon goed. Bij bord 1 kwam de tegenstander van Eric niet opdagen. 1- 0 voor ons. Aan bord 2 kreeg Robbie, als ik het goed heb begrepen, les in een theorie van de schaakopening. 1 - 1. Maar aan bord 6 hadden we ons geheime wapen ingezet en dat werkte ook nu weer. Steffen won. 2-1.
Maar aan bord 3 verloor Paul. 2 - 2. Zo bleef het spannend. Toen maakte Albert aan bord vijf een eind aan de onzekerheid. 3 - 2. Een partij was er nog aan de gang: de mijne. Ik had 2 lopers, maar voor ze stonden waar ik ze hebben wilde, moest er lang en veel gepriegeld worden. Toen het eenmaal zover was, waren ze dodelijk. 4 - 2. En dat was dat.
Nu moest Excelsior nog worden opgerold. Dat bleek een peulenschil. Ook Eerbeek2 kwam met 5 man aanzetten. Dit keer was Albert de ongelukkige die zonder te spelen won. Daarna haalden we het ene punt na het andere binnen. Alleen Eric gebruikte nagenoeg zijn hele bedenktijd. Of dat nu was uit piƫteit jegens ons erelid Henk de Bruin of omdat hij de gemiste speeltijd uit de eerste ronde wilde compenseren, weet ik niet. Maar hij liet Henk wel heel, heel lang spartelen alvorens hem met een Dame, een Toren en een pion tegen een Koning-alleen, mat te zetten.
6 - 0, kortom.
Dit overtuigende resultaat leidde tot de volgende eindstand;

Mp Bp
1 DSG 10 25
2 Zutphen 8 21
3 Voorst 5 15
4 Eerbeek 1 4 13
5 Rheden 3 14.5
6 Eerbeek 2 0 1.5

En de individuele scores:

Frank 2 uit 3
Eric 4.5 uit 5
Patrick 2 uit 3
Robbie 4 uit 5
Paul 4 uit 5
Jan 4.5 uit 5
Albert 2 uit 2
Steffen 2 uit 2

JanR.